Exchange Server mailbox migration işlemlerinin olay günlükleri Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory Path altında saklanmaktadır.

Exchange Server Organizasyonlarında, On-premise olarak adlandırdığımız yerel Exchange server alt yapısında çalışan Exchange Server 2013 , Exchange Server 2016 yada Exchange Server 2019 üzerinde performans ve en iyi değerlerde çalışmasını istiyorsanız eğer varsayılan değerlerde değişiklikler yapmanız gerekmektedir.

Exchange Server Kurulum işlemleri tamamlandığı zaman her müşteri için kabul görecek ayarlara sahiptir. Bu varsayılan ayarları kuruluşunuz için özelleştirmeli, kuruluş iş ihtiyaçlarını karşılamak için değiştirmeli ve kuruluşunuz için kabul edilen seviyelere getirmelisiniz.

#Exchange Server Logging etiketi ile bir çok makale paylaştık. Exchange Server Organizasyonunuz da çalışmakta olan Microsoft Exchange Server ‘ların daha sağlıklı, daha performanslı ve kuruluşunuzun gereksinimlerini karşılaması için neler yapılması gerektiğini sizlere aktardık.

Bu makalemizde, Microsoft Exchange Server Mailbox Replication işlemlerinde üretilen olay günlüklerinin barındığı dizini yani Microsoft Exchange server Mailbox Replication Log Directory Path değişikliğini yapacağız.

Yapacak olduğumuz bu iyileştirme işlemlerinden sonra Exchange server kullanıcı posta kutusu taşıma görevlerinde #move-request verimlilik kazanacağız.

Mailbox Replication Service Log Path

Mailbox Replication Service Log Path

Yukarıda görmüş olduğunuz olay günlükleri posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request yada Mailbox Migration) işlemleri sonrasında oluşan olay günlükleri görülmekte.

Bir posta kutusunu;

  • Exchange Online ‘dan (Office 365) Microsoft Exchange Server Onpremise mimarisine off boarding migration işlemi yaptığımız zaman.
  • Microsoft Exchange Server Onpremise ‘den Exchange Online (Office 365) mimarisine on boarding migration işlemi yaptığımız zaman.
  • Onpremise Microsoft Exchange Server organizasyonunda bir posta kutusunu bir Exchange Server ‘dan bir başka Exchange server üzerine yada aynı Exchange server üzerinde bulunan farklı Exchange Database ‘lere Mailbox Migration işlemi yaptığımız zaman
  • Microsoft Exchange Server Upgrade Projesinde, Exchange Server 2013 ‘den Exchange Server 2016 yada Exchange Server 2019 ‘a Microsoft Exchange server yükseltme işlemlerin de yapmış olduğunuz posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request yada Mailbox Migration) işlemlerinde oluşan olay günlükleridir.

Bu olay günlüklerinin saklanmış olduğu Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory Path taşınan posta kutusunun move request işlemi sırasında üretmiş olduğu olay günlüklerini bizlere söylemektedir.

Mailbox Move Request yada Mailbox Migration işlemi sırasında oluşan hatalar, taşıma durumu ve yaşanılan aksaklıklar, posta kutusu taşıma işlemi için bekleyen eylemler ve çok daha fazlası Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory Path altında saklanmaktadır.

Mailbox Move Request yada Mailbox Migration işlemlerinin olay günlükleri, yapmış olduğumuz projeye yada operasyona bağlı olarak Exchange server üzerinde bulunan veri depolama birimlerini yoran olay günlükleridir ve varsayılan dizin üzerinde bırakırsak Microsoft Exchange Server üzerinde performans kayıplarına neden olacaktır.

Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory Path altında sadece yapılan işlemlerin olay günlükleri depolanmaz. Move Request yada Mailbox Migration işlemi sırasında oluşan bir hata yada bekleyen eylem de bu dizin altında sakladığı için ve Mailbox Migration işlemi sırasında oluşan bir hata yada eylem Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory dizinin oluşmadığı zaman da Move Request yada Mailbox Migration işlemi de hata ile sonuçlanacaktır.

Ön tanımlı Microsoft Exchange server kurulum işlemi tamamlandığı zaman varsayılan değer de Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory dizini yukarıda gösterilmektedir.

MailboxReplicationService Logs

MailboxReplicationService Logs

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bir Exchange server Upgrade Projesi için de değilseniz. Exchange Server ‘den Office 365 ‘e On boarding yada Office 365 ‘den Exchange Server ‘a Off Boarding Migration projesi yapmıyorsanız, yada Microsoft Exchange Server üzerinde Exchange Database Optimizasyonu yada Arşivleme projesi yapmıyorsanız Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory dizin değişikliğini yapmanıza gerek yoktur.

Çünkü bu dizin içinde Mailbox Migration yada Move Request olay günlükleri üretilmeyecektir. Ama bir proje yada bir operasyon süreci içindeyseniz Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory dizinini değiştirmeniz zorunludur.

Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory dizini varsayılan değerde C dizini altında barındığı için C Dizini hızla dolabilir, C dizini aynı zamanda Windows işletim sistemine de sahip olduğu için disk I/O ‘larından etkilenebilir ve olay günlükleri hatalı kayıt altına alınabilir.

Bu sebepten ötürü Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory dizini değiştirilmelidir. MailboxReplicationService Log dosyaları Exchange Server Logging Dizini Değiştirme makalesinde paylaştığımız gibi powershell ile yapılmakta ve değişiklik işlemini yapabilmemiz için de MsExchangeMailboxReplication.exe.config dosyasını düzenlememiz gerekmektedir.

Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory dizinini belirleyen MsExchangeMailboxReplication.exe.config dosyası yukarıda ki adresde barınmaktadır.

MsExchangeMailboxReplication exe config

MsExchangeMailboxReplication exe config

Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory dizinini  değiştirecek olduğumuz Microsoft Exchange server üzerinde herhangi bir mailbox migration yada Move Request işlemi olmadığı zaman diliminde MsExchangeMailboxReplication Config dosyasını istemiş olduğumuz dizine taşıyabiliriz.

Değişiklik yapacak olduğumuz LogDirectoryPath satırıdır ve bu dizini daha uygun bir dizine, veri depolama havuzuna taşımamız gerekmektedir.

Microsoft Exchange Mailbox Replication Service

Microsoft Exchange Mailbox Replication Service

MsExchangeMailboxReplication Config dosyası üzerinde değişikliği yaptıktan sonra değişikliklerin uygulanabilmesi için Microsoft Exchange Mailbox Replication Service hizmetinin yeniden başlaması gerekmektedir.

Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory

Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory

Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory dizin değiştirme işlemleri tamamlandı ve bu dakikadan sonra Microsoft Exchange Server üzerinde oluşan Mailbox Replication Service olay günlükleri varsayılan dizin haricinde kuruluşumuza özel, bizlerin belirtmiş olduğu ve yönetebileceğimiz bir dizin üzerinde oluşacaktır.

Mailbox Replication Service olay günlükleri Move Request yada Mailbox Migration işlemleri tamamlandığı zaman Exchange Server Log ve ETL Files Temizleme makalesinde paylaştığımız gibi bu olay günlükleri de el ile temizlenmektedir.

Exchange Server Log ve ETL Files Otomatik Olarak Temizleme makalesinde paylaştığımız gibi otomatik temizleme işlemleri bulunmamaktadır.

Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory Path işlemlerini yaptıktan sonra Exchange Server Migration Batches Limit makalesinde paylaşmış olduğumuz gibi posta kutusu taşıma (Mailbox Migration ve Move Request) görevlerinde iyileştirmeler kazanacak, Posta kutusu taşıma işlemlerinde karşılaşacak olduğunuz problem sayısını azaltacaksınız.

Exchange server projelerinde yapılan posta kutusu taşıma (Mailbox Migration ve Move Request) işlemlerinde karşılaşılan bazı problem ve  çözüm makaleleri aşağıda paylaşılmıştır.