Microsoft Exchange Server ECP ve OWA problem çözümü bu makale içinde anlatılmaktadır.

Microsoft Exchange Server hizmetleri arasında bulunan Exchange Server ECP Servisi ve Exchange Server OWA erişim hizmeti Windows Server üzerinde bulunan IIS servisi altında hizmet veren hizmetlerdir.

Exchange Server ECP ve OWA Hizmetini kısaca hatırlayalım.

1. Microsoft Exchange Server Control Panel Nedir?

Microsoft Exchange yöneticileri, Microsoft Exchange Control Panel üzerinden kullanıcı oluşturma ve yetkilendirme, yapılandırma değişiklikleri yapma, kullanıcılara yetki verme ve çok daha fazlasını içeren Exchange Server yönetim görevlerini gerçekleştirirler.

Microsoft Exchange Control Panel kısaca ECP olarak adlandırılmaktadır ve Microsoft Exchange Server 2013 ‘den sonra hayatımıza girmiştir. Microsoft Exchange Server 2010 ve önce ki sürümler de Exchange Server Management Console vardı ve bu ara yüz ile kullanıcı oluşturma ve yetkilendirme, yapılandırma gibi işlemler yapılıyordu. Güncel sürümler de ise ECP kullanılmakta ve bu hizmet de Windows Server ‘in sahip olduğu IIS alt yapısını kullanmaktadır.

2. Microsoft Exchange Server Erişim Yöntemleri Nedir?

Microsoft Exchange server üzerinde posta kutusu bulunan bir kullanıcı e-posta almak-göndermek ve çok daha fazlasını yapmak için Microsoft Exchange server ‘e erişim ihtiyacı vardır ve bu erişim ihtiyacı da gerek Microsoft ‘un ürünleri gerekse üçüncü taraf firmaların ürünleri ile sağlanabilmektedir.

Bir kullanıcı, Microsoft Exchange server üzerinde posta kutusuna sahipse e-posta erişimi için Microsoft firmasının ücretli yazılımı olan Office uygulamaları arasında yer alan Microsoft Outlook ‘u kullanabilir ve Microsoft Outlook ücretlidir.

Bir kullanıcı Windows Son kullanıcı işletim sistemine sahipse Windows mail uygulamasını kullanabilir ve bu uygulama da Windows işletim sistemi içinde bulunan ücretsiz bir yazılımdır. Bu uygulamanın ödemesini Windows işletim sistemi ile birlikte zaten yapmıştık.

Microsoft Eco sistemi dışında bir işletim sistemi kullanılıyorsa Linux yada IOS gibi bu ürünlerinde sahip olduğu e-posta araçları vardır ve kimi uygulama ücretli kimi uygulamaysa ücretsizdir. Kullanıcı tercihine göre değişmekte ve kullanıcı kendisine uygulan olan e-posta okuma aracını işletim sistemine yüklemektedir. Microsoft Outlook ‘da artık IOS işletim sistemi ile uyumlu çalıştığını ve ek ödeme ile Microsoft Outlook ve diğer Office uygulamalarını da IOS üzerinde yüklenebildiğini bilmekteyiz.

Eğer Linux gibi ücretsiz bir yazılıma sahipsek Thunderbird gibi ücretsiz açık kaynak kodlu yazılımlarla da Microsoft Ofis deneyimine sahip olabilir ve e-posta gönderme – alma işlemlerini yerine getirebilirsiniz.

Microsoft Exchange Server 2013 ‘den sonra Exchange Server erişimleri çok esnekleşti. Günümüz iş ihtiyaçları için her yerden erişim her zaman erişim felsefesi yaygınlaştı ve kullanıcılar her cihazdan ve her zaman her yerden e-posta gönderme – alma ve çok daha fazlasını yapmaya başladı.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir çok ücretli ve ücretsiz e-posta okuma uygulamaları da hayatımıza girdi ve bunların her birisi Microsoft Exchange Server ‘dan bağımsız uygulamalardır. Microsoft Exchange Server ile uyumlu olsalar bile Microsoft Outlook haricinde kalan diğer uygulamalar (Windows Mail ‘de buna dahil) Microsoft Exchange server güncelleme döngüsü içinde değildir. En az uyumsuzluk ile güncelleme işlemleri yapılmak istenir ama tam uyumluluk hiç bir zaman garanti edilmez.

Hata şansı her zaman için vardır, uyumsuzluk ve birlikte çalışmama riski sürekli masadadır.

3. Microsoft Exchange Server Owa Erişimi Nedir?

Microsoft Exchange Server üzerinde posta kutusu bulunan bir kullanıcı son kullanıcıdır ve biz Microsoft Exchange Server yöneticileri gibi Exchange server erişim yöntemlerine daha az hakimdir. Kendisi genellikle bizler tarafından sağlanan e-posta okuma uygulamasını kullanır. Bazen Microsoft Outlook bazen Windows mail, bazen ücretsiz yazılımlar.

Her bir kullanıcı genellikle masaüstü cihazı haricinde mobil cihazlara da sahiptir. IOS ekosisteminde yer alan Apple ürünleri yada Android eko sisteminde yer alan cihazlar gibi. Bunlar da Microsoft Exchange Server ile uyumlu çalışan cihazlar olsa bile Microsoft Exchange Server ekosistemi içinde yer alan güncelleme döngüsünden sorumlu olunan uygulama yada cihazlar değildir.

bir kez daha hatırlayalım, Hata şansı her zaman için vardır, uyumsuzluk ve birlikte çalışmama riski sürekli masadadır.

Microsoft Exchange Server Owa erişimi ise bu risklerden en az etkilenen bir erişim hizmetidir. #Exchange Server güvenlik riskinden bahsetmiyorum burada erişim riskinden bahsetmekteyim.

Microsoft Exchange server OWA hizmetinin ismi Outlook Web Access ‘in kısaltmasıdır ve isminden de anlayacağımız gibi Microsoft Outlook uygulamasının web ara yüzüne sahip olunan Microsoft Outlook deneyimini web ara yüzü ile son kullanıcılara sunan bir erişim çözümüdür.

En büyük özelliği ücretsiz olmasıdır. Daha doğru ifade ile her bir Microsoft Exchange Server Client Access Lisansı içinde bu hizmet de dahildir ve ödemesi Exchange CAL ile birlikte yapılmış bir erişim çözümüdür. Ek bir ödeme yapılmaz.

Exchange Server sağlıklı hizmet verdiği sürece kullanıcılar Microsoft Exchange OWA erişimi ile e-posta hizmetlerinden yararlanacaktır. Microsoft Exchange server eko sistemi içinde bulunan Microsoft Outlook ‘a göre bir başka ürün yönetimine bağımlı olmayan ve en önemlisi de Exchange Server sağlıklı hizmet verdiği sürece bu hizmetin de sağlıklı çalışması beklenen bir erişim çözümüdür.

Zaten bu özellik Microsoft Exchange Control Panel ile bütünleşik yürütülmektedir. Yöneticiler, Exchange Control Panel üzerinden Microsoft Exchange server yönetim işlemlerini yapabildiği gibi son kullanıcılar da temel e-posta işlemlerini yapabilmektedir. Her bir kullanıcı OWA erişimi ile birlikte kendi bilgileri üzerinde güncelleme ve değişiklik yapma hakkına da sahiptir.

Microsoft Exchange Control Panel bölümünde belirttiğimiz gibi yöneticiler kullanıcı oluşturma ve yetkilendirme, yapılandırma değişiklikleri yapma, kullanıcılara yetki verme ve çok daha fazlasını içeren Exchange Server yönetim görevlerini gerçekleştirirler. işte yöneticiler yetki verdiği zaman bir çok son kullanıcı da kullanıcı bilgileri üzerinde e-posta gönderme ve alma haricinde bir çok işlemi de yapabilmektedir.

özet ile Microsoft Exchange Server ile tam uyumlu, Microsoft Exchange server ekosisteminde yer alan ve bire-bir Exchange server döngülerinde tam sağlıklı çalışması beklenen bir erişim yöntemidir.

4. Microsoft Exchange Server ECP ve Owa Erişim Problem

Microsoft Exchange Server hizmetleri sağlıklı çalışmakta ve herhangi bir probleme sahip değiliz. E-posta erişimlerinde bir problem yok kullanıcılar Exchange Server ‘a sağlıklı bir şekilde erişim yapmakta.

Bir döngüdeyiz. Exchange server üzerinde bir güncelleştirme yapacağız. Bu Exchange Server güncelleştirmesi bir Microsoft Exchange Server CU (cumulative update) paketi de olabilir Microsoft Exchange Server Security Update Paketi de olabilir.

Bu güncelleştirme işlemi Microsoft Ekosisteminden bağımsız Windows Ürün ailesi içinde de olabilir. Hatırlayalım Microsoft Exchange Server ECP erişimi ve Microsoft Exchange server OWA erişimi bir Windows Server görevi olan IIS alt yapısını kullanmakta ve Windows işletim sistemi üzerinde yapacak olduğumuz bir güncelleştirme de IIS Servisini etkileyebilir ve bu değişiklik de ECP ve OWA erişimlerine etli edebilir.

Bu güncelleştirme, iyileştirme yada onarım işlemlerini yaparken bir şeyler ters gidebilir. Miras problemler tetiklenebilir, olmayan bir problem gün yüzüne çıkabilir. Yada geçmiş zaman da yapmış olduğumuz bir özel ayar süreci etkileyebilir ve ECP ve OWA erişimleri probleme uğrayabilir.

Bu özel ayarlardan bir tanesine örnek veriyorum konu daha iyi anlaşılması için. Microsoft Exchange Control Panel Erişim Sınırlama işlemlerini anlattığımız makaleyi incelemenizi öneriyorum. ECP erişimi Microsoft Exchange Server yöneticilerine özel bir erişim ara yüzüdür ve OWA erişimi gibi esnek olmamalıdır.

İkinci güvenlik duvarına sahip değilsek burada ne olduğunu konuştuk ve #Parolasız Koruma Çözümleri video serisinde Birinci ve ikinci Güvenlik Duvarı hakkında detay bilgileri aktardık. ikinci güvenlik duvarına sahip değilsek eğer Microsoft Exchange Control Panel Erişim Sınırlama işlemini yapmış ve IIS Server üzerinde ve Microsoft ECP Config File üzerinde özelleştirme işlemlerini yapmış olabilirsiniz.

Yapmış olduğunuz bu işlemler sağlıklı çalışmaktadır ve herhangi bir problem de bulunmayabilir. Fakat bir döngüde olduğumuzu belirttik ve yapacak olduğumuz bir Microsoft Exchange Server Cumulative Update paketi yükleme işlemi yada Microsoft Exchange Server Security Update paketi yükleme işlemi bu özel yapılandırmadan etkilenebilir.

Microsoft ECP Config File yada bir başka IIS ayarları güncelleştirme işlemlerine etki ettiği gibi çalışmakta olan Microsoft Exchange Server Control Panel erişimine yada OWA erişimine etki edebilir ve kullanıcılar artık OWA ara yüzüne erişim yapamayabilir.

Kullanıcılar yada Microsoft Exchange server yöneticileri hata ile tamamlanan bir güncelleştirme işleminden sonra aşağıda ki gibi bir ara yüz ile karşılaşabilirler.

Server Error in ecp Application. PublicKeyToken=31bf3856ad364e35

Server Error in ecp Application. PublicKeyToken

Bu makalede anlatılan işlemler Microsoft Exchange server 2019 CU4 sürümüne yaşanılmıştır ve almış olduğumuz hatanın içeriğini yukarıda görmektesiniz.

Problem içeriğinde belirtildiği gibi eksik doyalar bulunmakta yada Microsoft Exchange Server CU4 KB4536987 güvenlik paketi yükleme işlemi sırasında bütün dosyaları oluşturamadı, kopyalayamadı, dosyaların yazılmış olduğu dizin üzerinde güvenlik haklarına sahip değildi yada başka bir miras problem nedeniyle bu hata oluştu.

Exchange Server Product Version

Exchange Server Product Version

ECP ile Microsoft Exchange Server yönetimini kaybetmiş olsak bile bir diğer yönetim aracımız olan Microsoft Exchange Management Shell çalışmaya devam etmekte. Problem ECP Virtual Directory üzerinde oluştuğu için Powershell Yönetim ara yüzü hizmet vermekte.

Microsoft Exchange Management Shell ile bağlantı yaptığım hatalı sunucu üzerinden yukarıda paylaşmış olduğum komutu çalıştırıyorum ve Exchange Server File Version info bilgisini öğreniyorum.

Exchange server Version Update

Exchange server Version Update

Microsoft technet forumlarına da ve bazı günlüklerde hatanın BinSearchFolder ‘da kayıtlı bulunan yol ile ilgili olduğu yazmakta. Olması muhtemel ama benim yaşamış olduğum problem dizin yolu ile ilgili değildi. Daha önceden yapılan ve güncelleştirme döngüsünden önce çalışan web congif file değişikliklerine bağlı olarak farklı nedenlerden problem yaşayabilirsiniz.

Resme dikkatli bir şekikde bakarsanız eğer ECP Virtual Directory altında 15.2.529.5 ve 15.2.529.8 olmak üzere iki farklı dizin bulunmakta. Güncelleştirme yeni bir Virtual Directory oluşturmuş ve yeni virtual directory de kontrol edilmesi gereken bölümlerden bir tanesi.

ECP Version 15.2.529.5

ECP Version 15.2.529.5

Problemli Exchange Server 2019 üzerinde aşağıda ki yolu takip ettiğim zaman Exchange Server 2019 CU4 KB4536987 yama öncesi ve yama sonrası oluşan iki dizini görebilmekteyim. Dizin yollarını aşağıda paylaşıyorum.

  • C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\ClientAccess\ecp\15.2.529.5
  • C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\ClientAccess\ecp\15.2.529.8

Yukarıda bulunan iki dizin içeriği bir-birinden farklı.

Farklı olan klasörler yeni versiyon olan 15.2.529.8 ‘in kullanmış olduğu scripts ve default themes klasörlerine yeni dosyaların yazılmamış olması.

  • C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\ClientAccess\ecp\15.2.529.8\scripts
  • C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\ClientAccess\ecp\15.2.529.8\themes\default

yukarıda paylaşmış olduğum ilk hata ekran görüntüsünde de bunlardan bahsedilmekte.

ECP Version 15.2.529.8

ECP Version 15.2.529.8

Analizlerimizi yaptık ve Microsoft Exchange Server 2019 CU4 KB4536987 yapması gerekli olan dosya oluşturma işlemleri başarısız olmuş ve burada bu işlemleri bizler yapmalıyız. Eski versiyonda bulunan scripts ve default themes klasörü içinde bulunan sistem dosyalarını yeni dizine kopyalarsak çözüme kavuşabiliriz.

Elbette değişikliklerin uygulanabilmesi için IISReset işlemini yapmayı unutmayalım.