Microsoft Exchange Server Database Limit ve Default Database konulı makale için de Microsoft Exchange Server sürümlerinde farklılık gösteren değerleri, sınırları sizler ile paylaşacağız.

Bu makale içinde aşağıda ki konu başlıklarına yer verilmiştir. Ayrıca, makale sonunda bu konu özelinde hazırlamış olduğumuz video içeriğini de izleyebilirsiniz.

1. Microsoft Exchange Server Sürümleri ve Database Limitleri

Microsoft Exchange Server kurulum işleminden sonra otomatik oluşan Exchange Database ‘leri de gerek lisanslama için gerekse Exchange Server Database öz niteklikleri nedeniyle önemlidir.

Microsoft Exchange Server Database

Microsoft Exchange Server Database

Microsoft Exchange Server ‘in Standart Edition ve Enterprise Edition olmak üzere iki sürümü bulunmaktadır ve her iki sürüm de en temelde mail alma ve gönderme ihtiyacını karşılamaktadır.  Exchange Server Standart Sürümü 5 Adet Database sınırına sahipken Exchange Server Enterprise Edition 100 Adet Database ‘i eş zamanlı çalıştırmaktadır.

Microsoft Exchange Server Standart Edition ve Enterprise Edition karşılaştırmasını bu makalede yapmayacağız ve odaklanacak olduğumuz konu Exchange Server Standart sürümü ile birlikte otomatik oluşturulan Exchange Server Default Database, Database Path ve Default Database içinde oluşturulan ve exchange server organizasyonu için önemli olan system mailbox ‘larının önemini sizlere paylaşacağız.

2. Microsoft Exchange Server Default Database Önemi

Microsoft Exchange Server Kurulumu yapıldıktan sonra her bir sunucu kendi üzerinde çalıştırmak üzere bir adet Exchange Server Database oluşturmakta ve bu database içinde de  system mailbox ‘ları barınmaktadır.

Exchange Server Kurulum işlemini ister Standart sürümünü kuralım istersek Enterprise sürümünü kuralım bu değişmeyecektir. Zaten, Exchange Server 2013 ‘den sonra her iki sürümün de kurulum dosyaları ortak oldu ve bizler sadece Lisans anahtarını girdikten sonra Exchange Server Enterprise Server yada Standart Server özelliklerini kullanabilmekteyiz.

Bu bizlere farklı bir kazanım daha sağladı. Exchange server Standart olarak etkin duruma getirdiğimiz bir Exchange Server sürümünü sadece Enterprise Liscense Key girdikten sonra Enterprise Server yeteneklerini kullanabilmekteyiz. Fakat tam tersi bir durum mevcut değildir…

Exchange Server 2016 Organization Preparation

Exchange Server 2016 Organization Preparation

Exchange Server Active Directory Gereksinimi makalesini paylaşmıştık. Bu makalede anlattığımız gibi Microsoft Exchange Server bir çok çevre birimine bağımlıdır ve Exchange Server Kurulum işlemini yapmadan önce bu temel gereksinimleri ve Exchange Server Active Directory Hazırlıklar yapmalıyız.

Exchange Server Kurulum işlemi ile birlikte oluşturulan Exchange Server Default Database önemide burada oluşmakta. Çünkü, bizler bir Exchange Server kurulum işlemini yapmadan önce organizasyon içinde bir takım nesneler oluşmakta ve bu nesneleri de barındırmak için Exchange Server Database ‘e ihtiyacı bulunmakta.

Bu nesnelere Arbitration Mailboxes demekteyiz. Exchange Server Kurulumu yapıldığı zaman aşağıda ki Arbitration Mailboxes oluşur ve bu mailboxlar ilk oluşturulan Default Database içinde barınır.

  • Microsoft Exchange Federation Mailbox
  • Microsoft Exchange Migration
  • Microsoft Exchange Approval Assistant
  • Microsoft Exchange SystemMailbox

3. Microsoft Exchange Server Default Database Yapılandırma

Microsoft Exchange Server üzerinde oluşturulan Default Database silinmesi önerilmez. Nedeni basit, Exchange server kurulum işlemiyle birlikte oluşturulan Arbitration Mailboxes ‘ları Defsault Database içinde barınmaktadır.. Exchange server Standart sürümü de 5 Adet Database barındırabildiği için otomatik olarak oluşturulan Exchange Server Database ‘leri kullanmamız gerekmektedir.

Bu makelede anlatıldığı gibi Exchange Server Kurulum işlemi ile oluşturulan Exchange Server Default Databaseleri özelleştirebilir, kullanabilirsiniz.

Exchange Server Default Database

Exchange Server Default Database

Aşağıda paylaşmış olduğum iki komut ile Exchange Server Kurulumu ile birlikte oluşturulan Default Database isimlerini görebilir ve bunların barınmış olduğu dizinleri öğrenebilirsiniz.

Yukarıda görmüş olduğunuz gibi bu databaseler genellikle Exchange Server Kurulum işleminin yapılan depolama alanı üzerinde oluşmakta.

Exchange Server Database Rename

Exchange Server Database Rename

Exchange Server Kurulumu ile birlikte oluşturulan Exchange Database isimleri anlamsızdır. Mailbox Database ön ismi ile birlikte başlayıp her bir database 10 numaratic karakterdenden oluşan değişken isimlerden oluşur. Aynı Exchange Organizasyonu içinde aynı isim de ikinci bir Exchange Datab

Her kuruluş için bu numaralar anlamsızdır ve bir şey ifade etmez. Aşağıda ki komut seti ile bu isimleri değiştirebilirsiniz.

Exchange Server Edb File Path

Exchange Server Edb File Path

Microsoft Exchange Server Kurulum işlemi sonrasında otomatik oluşan Database ismini değiştirdik fakat Databse ‘nin barınmış olduğu dizin genellikle c:\ dizinidir. Bu dizin üzerinde aynı zamanda Windows işletim sistemi ve Servisleri de barınmaktadır.

Exchange server üzerinde performansa ihtiyaç duyulduğu zaman bir takım özel işlemlerin yapılması gerekmektedir ki Exchange Server Logging makele serisinde ve Windows Server Performans ve Virtual Memory makalesinde bu detayları paylaşmıştık.

Aşağıda ki komut ile Exchange Server üzerinde barınan Exchange Database ‘lerin EDB File Path ve Log File Path yollarını öğrenebilirsiniz.

Exchange Server Database Path Move

Exchange Server Database Path Move

Exchange server üzerinde performans istediğimiz zaman yada Database ‘ lerin barınmış olduğu veri depolama alanını değiştirmek istersek aşağıda ki komut ile bu işlemi tamamlayabiliriz.

Exchange Database Path

Exchange Database PathMicrosoft Exchange Server üzerinde oluşturulan Default Database silinmesi önerilmez. Nedeni basit, Exchange server kurulum işlemiyle birlikte oluşturulan Arbitration Mailboxes ‘ları Defsault Database içinde barınmaktadır.. Exchange server Standart sürümü de 5 Adet Database barındırabildiği için otomatik olarak oluşturulan Exchange Server Database ‘leri kullanmamız gerekmektedir.

Bu makelede anlatıldığı gibi Exchange Server Kurulum işlemi ile oluşturulan Exchange Server Default Databaseleri özelleştirebilir, kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda Exchange Server Standart sürümü de Exchange Server High Availability gereksinimlerini desteklemektedir ve Standart sürüm üzerinde Exchange Server Database Availability Group (DAGs) kurulumunu yapabiliriz. Her bir Pasif Kopya’ da Exchange server Standart sürüm üzerinde ki 5 Adet Database limitini kullandığı için bu işlemleri yapmak her bir kobi için kaçınılmazdır.

4. Exchange Server Öğreniyorum Eğitim Serisi

#exchange server learning etiketi ile hazırlamış olduğumuz eğitim serimizde Microsoft Exchange Server Database Limit ve Default Database önemini ayrıca incelemiş ve aşağıda paylaşmış olduğumuz vide çalışmasında bu önemli konu için özel bir çalışma yapmıştık.