Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files Temizleme işlemi Exchange Organizasyonu içinde bulunan her bir Microsoft Exchange Server üzerinde yapılması gerekmektedir.

Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files Temizleme işlemi birden fazla yöntem ile ve temizleme yapılacak olan Exchange Log dosyası türüne göre farklı eylemler ile  yapılmaktadır. Bazı Exchange Server Log ‘ ları el-ile eski geleneksel yöntem ile temizlenirken bazı Exchange Log dosyaları ise özel olarak yazılmış script yada zamanlanmış görecler ile temizlenmektedir.

Eğer bu Exchange server Log’ ları düzenli olarak temizlenmez ise Log dizinlerinin barınmış olduğu depolama alanında problemlere sebep olacak, depolama alanları hızlı bir şekilde dolacak ve sonrasında Microsoft Exchange server üzerinde hizmet kesintileri oluşacaktır.

Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files Temizleme Makalesi içinde aşağıdaki başlıklar bulunmaktadır.

1. Microsoft Exchange Server Log ve Dizin Yolları Nelerdir?

Bir Exchange Server bir hafta içinde ortalama 3,000 Adet Exchange Server Performans ve olay günlüğü oluşturmaktadır.

#Exchange Server Logging etiketi altında Microsoft Exchange Server Kurulum işleminden sonra yapılması gerekli olan ince ayarlardan, bakım işlemlerinden ve Exchange Server üzerinde performans kazanımı sağlatacak ipuçlarını sizlerle paylaştık. Bu makalelerden bazıları;

Paylaşmış olduğumuz bu makalelerde Exchange Server üzerinde ki Log mimarisini, niçin kullanıldığını, nerede barındığını, bakım işlemlerini yapmazsak yaşayacak olduğumuz olası Exchange Server hizmet kesintilerini bu özellikleri iptal edersek/kullanmazsak sistemde kaybedecek olduğumuz özellikleri sizlerle paylaştık.

#Exchange Server Logging makale serisinde paylaştığımız gibi bir çok olay günlüğünü ihtiyaçlarımız çerçevesinde farklı dizinlere taşıdık ve performansa giden yolda iyileştirmelere yaptık ve iş sürekliliğini de kazandık.

Makalede ki adımları yapmış olsak bile Exchange Server bu olay günlüklerinin haricinde bir çok olay günlüğünü de saklamaktadır.

Exchange Server Kurulum işleminden sonra varsayılan dizin C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\Logging ‘dir ve bu dizin altında bulunan klasörlerde bir çok işlem günlüğünü gün-gün ve bazen gün içinde belirli saatlerde saklamaktadır.

2. Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files Niçin Temizlemeliyiz?

Microsoft Exchange server günlükleri arasında Exchange Server üzerinde yapılan bütün işlemler bulunmaktadır. Kullanıcılar OWA ‘ya nereden bağlandı, ne zaman bağlandı, hangi dizinlerde arama yaptı, Echange Control Panel erişimleri ne zaman yapıldı, kimler bağlandı, Mailbox Replication işlemleri, Client Erişimleri, Active Sync Erişimleri ve çok daha fazlası saklanmakta.

#Azure Monitor etiketi ile paylaşmış olduğumuz #Exchange Performance Counters değerlerini öğrendiğimiz performans ve olay günlükleri de bu dizinler arasında saklanmakta. Tekrar hatırlayalım, Bir Exchange Server bir hafta içinde ortamalama 3,000 adet olay günlüğü ve Performans olay günlüğü oluşturmaktadır.

Eğer, sınırsız bir bilgi işlem kaynağımız olsaydı bu olay günlüklerini silmemize gerek kalmazdı. Sonsuza kadar saklayabilirdik. Fakat böyle bir bilgi işlem kaynağına sahip değiliz ve sınırlı kaynaklarımız var ve bu olay günlüklerini de sonsuza kadar saklamamızın bir anlamı bulunmamakta.

Sonsuz bilgi işlem kaynaklarımız yok, bu olay günlükleri de belirli bir zaman sonra sınırlı bilgi işlem kaynaklarımızda yer işgal edecek ve Microsoft Exchange server üzerinde hizmet kesintisine neden olacak. Bu sebepten, bu dosyaları düzenli olarak silmemiz gerekmekte.

3. Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files Nasıl Temizlenir?

Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files olay günlüklerini temizlemek için yürütülebilir bir dosya var. Exchange Server LoggingClear Exchange 2013/2016/2019 Log & ETL Files dosyasını indirebilir ve çalıştırabilirsiniz. Sonrasında geçmişe dönük tutulmuş olan bütün olay günlükleri Microsoft Exchange server üzerinden temizlenecektir.

Clear Exchange 2013-2016-2019 Log and ETL Files

Clear Exchange 2013-2016-2019 Log and ETL Files

Eğer, Microsoft Exchange Server ‘in hizmet verdiği kurum bir regülasyona bağlı değilse, bir yasal uyumluluğa bağlı değilse ve Microsoft Exchange Server üzerinde üretilen Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files olay günlükleri kurum için önem arz etmiyorsa Exchange Server LoggingClear Exchange 2013/2016/2019 Log & ETL.PS1 direk olarak çalıştırılabilir.

Eğer, ilk satırda yazmış olduğum nedenler Exchange Server için geçerli ise, Exchange Server ‘in hizmet verdiği kurum regülasyonlara bağımlı, bir yasal uyumluluğun içinde ise (Finans Sektörü, Sağlık sektörü, Kamu vb…) Microsoft Exchange server üzerinde bulunan Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files olay günlükleri Exchange Log Collector gibi bir araç ile arşivlenmelidir.

Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files olay günlükleri arşivlendikten sonra bu olay günlüklerinin temizleme adımına geçilmelidir yada bu olay günlüklerinin toplanması için merkezi bir Log Collector çözümü kullanılıyorsa da arşivleme adımı atlanabilir.

Exchange IIS Log Path Change

Exchange IIS Log Path Change

Microsoft Exhange server kurulum işleminden sonra Exchange  Log pathlerini ve IIS Pathlerini değiştirdiyseniz Clear Exchange 2013/2016/2019 Log & ETL Files aracını çalıştırmadan önce düzenleme işlemlerini yapmanız gerekmektedir.

Exchange Log ETL Files Power Shell

Exchange Log ETL Files Power Shell

Clear Exchange 2013/2016/2019 Log & ETL Files aracı varsayılan değerde ön tanımlı Exchange Kurulum için hazırlanmıştır ve  c:\ dizini altında ki olay günlüklerini temizlenmek için tasarlanmıştır.

Clear Exchange 2013/2016/2019 Log & ETL Files aracı çalıştırılmadan önce değiştirmiş olduğunuz dizinleri araca öğretmeli ve sonrasın da Clear Exchange 2013/2016/2019 Log & ETL Files aracını çalıştırmalısınız.

Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files Temizleme

Microsoft Exchange Server Log ve ETL Files Temizleme

MicrosoftExchange Server üzerinde oluşan IIS Log, Exchange Log ve ETL Files Log dosyalarını el-ile sizin kontrolünüzde silinmektedir.

4. Exchange Server Log ve ETL Files Otomatik Temizleme Nasıl Yapılır

Exchange Server Log ve ETL Files dosyaları el-ile temizlenebildiği gibi Clear Exchange 2013/2016/2019 Log & ETL Files power shell aracını zamanlanmış göreve ekleyerek bu görevin Windows tarafından düzenli olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz.

ExchangeCleanLogs Power Shell

ExchangeCleanLogs Power Shell

İndirmiş olduğunuz Clear Exchange 2013/2016/2019 Log & ETL Files power shell aracını c:\Program Files\Microsoft\Exchange server\V15\Scripts klasörü altına bırakıyoruz.

Clear Exchange Log Task

Clear Exchange Log Task

Microsoft Exchange Server  üzerinde zamanlanmış görevleri açıyoruz ve yeni bir görev oluşturuyoruz. Exchange Server Kurulum işlemi Windows Server 2019 işletim sistemi üzerine kurulmuştur ve Configure for bölümünden doğru işletim sistemini seçiyoruz.

Security Options bölümünde Clear Exchange 2013/2016/2019 Log & ETL Files aracını çalıştıracak olan kullanıcı kimlik bilgilerini göreve tanımlıyoruz. Eğer, tanımladığımız kullanıcının parolası değişirse bu görev hata verecektir. Tanımladığımız kullanıcının parolasını değiştirdiğimiz zaman bu görevi de düzenlemeyi unutmayalım.

Clear Exchange Log Triggers

Clear Exchange Log Triggers

Triggers sekmesinde bu görevin ne zaman çalışacağını belirtiyoruz. Yönetmiş olduğunuz Microsoft Exchange organizasyonu iş yüküne bağlı olarak en doğru zamanı seçmemiz gerekmektedir. Günde bir sefer haftada bir sefer yada daha fazla.

Bu zaman dilimi ve görevin tekrarı Microsoft Exchange server kaynaklarına ve organizasyon yapısına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Clear Exchange Log Triggers Time

Clear Exchange Log Triggers Time

Action bölümünde bir takım düzenlemeleri yapmamız gerekmekte. Start a Program eylemini seçiyorum aşağıda ki paremetreleri belirtiyorum.

  • Program/Script : C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powershell.exe
  • Add Arguments : -NonInteractive -WindowStyle Hidden -command “& ‘C:\Program Files\Microsoft\Exchange\V15\Scripts\Clearlogs.ps1′”

Yapmış olduğumuz bu zamanlanmış görev işleminden sonra daha önceden Exchange Server Log ve ETL Files Temizleme işlemini el-ile yaparken şimdi bu işlemin Exchange server kurulu olan Windows işletim sistemi tarafından otomatik olarak yapılmasını sağladık.

Bu işlem Windows Server 2019 üzerinde çalışmakta olan Exchange Server 2019 için gerçekleştirilmiştir. Aynı dosyası Exchange Server 2013 ve Exchange Server 2016 içinde kullanabilirsiniz. Sahip olduğunuz Exchange server 2010 için Clear Exchange 2010 Log Files dosyasını kullanabilirsiniz.